Εκκρεμείς συντάξεις: προτάσεις για ουσιαστικά μεταρρυθμιστικά βήματα

Σάββατο, 08 Μαΐου 2021

Οι εκκρεμείς συντάξεις αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα με βαθύ κοινωνικό αντίκτυπο. Το πρόβλημα αυτό έχει ως αιτία σοβαρή το γεγονός ότι μπορεί μεν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν πλέον ενοποιηθεί στον ΕΦΚΑ, αλλά εν τοις πράγμασι το καθένα συνεχίζει την αυτοτελή λειτουργία του εκδίδοντας συνταξιοδοτικές αποφάσεις με βάση τις διατάξεις που διέπουν το καθένα ασφαλιστικό ταμείο ξεχωριστά. Επομένως, δεν έχει γίνει πραγματική ενοποίηση, με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί τεράστια καθυστέρηση.

Σίγουρα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Ε.Φ.Κ.Α με την ψηφιακή απονομή σύνταξης, είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση. Όμως, δεν είναι η λύση του ζητήματος των εκκρεμών συντάξεων.

Ο Πρωθυπουργός επιλήφθηκε του θέματος προσωπικά τον προηγούμενο Δεκέμβριο και αυτή του η πράξη συντέλεσε θετικά με την ψήφιση νομοθετικών ρυθμίσεων που προέκρινε το Υπουργείο Εργασίας.

Με το θέμα αυτό ασχολούμαι από την αρχή της κοινοβουλευτικής μου θητείας, τόσο με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, όσο και με δημόσιες τοποθετήσεις. Άλλωστε λόγω και της επαγγελματικής μου εξειδίκευσης στο εργατικό δίκαιο έχω γίνει αποδέκτης αιτημάτων πολλών ασφαλισμένων.

Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την έκδοση των συντάξεων από πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές φαίνεται ότι προκρίθηκε εξαιτίας της μεγάλης ανάγκης για να «ξεμπλοκάρει» το σύστημα. Εκτιμώ, βέβαια, ότι μέχρι την υποθετική δυνατότητα εύρυθμης εφαρμογής του, θα πρέπει να υπερκεραστούν πολλές δυσκολίες. Αυτές έγκεινται σε τυχόν συνταγματικά κωλύματα που προκύπτουν, ενδεικτικά, από την έκδοση αποφάσεων από τους παραπάνω επαγγελματίες, στην περίπτωση που παρέλθει χωρίς οριστικοποίηση από τον ΕΦΚΑ η προθεσμία των τριάντα ημέρων. Ομοίως, προβάλει σημαντικό τόσο η διασφάλιση της επαρκούς εκπαίδευσης των επαγγελματιών αυτών, δεδομένης και της δαιδαλώδους πολυνομοθεσίας όσο και η ουσιαστική επίλυση της απόδοσης ευθυνών με σοβαρές ασφαλιστικές δικλείδες σε περίπτωση έκδοσης εσφαλμένης απόφασης. Διότι είναι προφανώς από όλους απευκταίο ο κλονισμός της εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος, ειδικά σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση, που ενδέχεται να οδηγήσει σε συσσώρευση πληθώρας δικαστικών προσφυγών κατά συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, δεν απαιτεί μαγικές λύσεις, αλλά μπορεί να γίνει ορατή αν, εκτός των άλλων νομοθετικών μέτρων που έχουν παρθεί, δρομολογηθούν συγκεκριμένες δράσεις.

Η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου του ασφαλισμένου εύλογα είναι απαραίτητη. Επιπρόσθετα, προβάλλει επιτακτική η ψηφιακή ενοποίηση όλων των ταμείων. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει και την αναβάθμιση του λογισμικού του ΕΦΚΑ και την ενοποίηση των επιμέρους λογισμικών. Δεν νοείται το έτος 2021 οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να μην έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα e-meils τους για τον σκοπό αυτό. Επομένως, απαιτείται συντόμευση στο ελάχιστο του χρόνου αλληλογραφίας μεταξύ των συγχωνευθέντων πρώην ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ (π.χ. μεταξύ ΙΚΑ και ΟΑΕΕ), αλλά και μεταξύ διαφορετικών τμημάτων στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα. Και φυσικά, προβάλει ως συνακόλουθα αναγκαία και η τεχνολογική αναβάθμιση του εξοπλισμού των υπηρεσιών.

Όμως, φρένο στις εκκρεμείς συντάξεις βάζει και η υποστελέχωση του ΕΦΚΑ, που είναι πανθομολογούμενη. Η ενίσχυσή του, λοιπόν, με εξειδικευμένο προσωπικό φαίνεται να είναι μονόδρομος. Υπάρχουν και 500 νέοι εξειδικευμένοι επιστήμονες που είχαν στο παρελθόν εργαστεί στο αντικείμενο αυτό. Στην υποστελέχωση του ΕΦΚΑ προστίθεται και η πλημμελής εκπαίδευση των υπαλλήλων στα νέα τους αντικείμενα από τις συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις των δομών, που κάποιες φορές γίνονται αποσπασματικά.

Οι εκκρεμείς συντάξεις πρέπει να πάψουν να αποτελούν τη γάγγραινα του ασφαλιστικού μας συστήματος. Οι παραπάνω προτάσεις συνιστούν εδραία μεταρρυθμιστικά βήματα, για να επιφέρουν μετρήσιμα αποτελέσματα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Παρόν", στις 08/05/2021

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2021 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol