Εκκρεμείς συντάξεις: ενίσχυση και ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΦΚΑ

Σάββατο, 24 Απριλίου 2021
Αναμφίβολα η μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων αποτελεί «αγκάθι» για το ασφαλιστικό μας σύστημα, καθώς είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που οξύνθηκε τα τελευταία χρόνια. 

 

Γνωρίζοντας σε βάθος το θέμα των εκκρεμών συντάξεων και από την επαγγελματική μου εμπειρία ως δικηγόρος με εξειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο, ασχολούμαι με αυτό από την αρχή της κοινοβουλευτικής μου θητείας, τόσο λαμβάνοντας πρωτοβουλίες και καταθέτοντας προτάσεις από το βήμα Βουλής, όσο και μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις μου. Στο επίκεντρο των προτάσεων μου βρίσκονται δύο βασικοί άξονες μεταρρύθμισης του ΕΦΚΑ, που έγκειται στην ενίσχυσή του με προσωπικό και στην ψηφιακή του αναβάθμιση. 

 

Είναι θετικό το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός επιλήφθηκε του θέματος προσωπικά. Και έτσι, ξεκίνησε η λειτουργία της ψηφιακής σύνταξης για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων και ψηφίστηκαν νομοθετικές ρυθμίσεις που προέκρινε το Υπουργείο Εργασίας, με μία προσπάθεια στελέχωσης του ΕΦΚΑ με συνταξιούχους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και με αποσπασμένους. Παράλληλα, νέες νομοθετικές παρεμβάσεις προβλέπουν τη διεύρυνση των δικαιούχων που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, καθώς και την αξιοποίηση δικηγόρων και λογιστών του ιδιωτικού τομέα για ταχύτερη έκδοση των συντάξεων, κάτι που κατά την επιστημονική μου άποψη θα λειτουργήσει αποδοτικά, εφόσον μπορέσουν να διασφαλιστούν συγκεκριμένες διαδικασίες και να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένες δυσκολίες. 

 

Σαφώς και είναι πολύ σημαντικά τα βήματα που έγιναν για την επιτάχυνση των διαδικασιών, όμως είναι ανάγκη να εφαρμοστεί μία σειρά βελτιωτικών αλλαγών, που αφορούν στην απλούστευση τόσο των διαδικασιών έκδοσης συντάξεων, όσο και της γενικότερης λειτουργίας του ΕΦΚΑ ως ενιαίου φορέα, με ενιαίους κανονισμούς ασφάλισης και παροχών.   

 

Η ενίσχυση του ΕΦΚΑ με εξειδικευμένο προσωπικό είναι μονόδρομος για την καλύτερη και πιο εύρυθμη λειτουργία του. Η υποστελέχωση του ΕΦΚΑ αποτελεί παθογένεια ετών και σε αυτό έρχεται να προστεθεί η πλημμελής εκπαίδευση των υπαλλήλων στα νέα τους αντικείμενα από τις συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις των δομών. Υπάρχουν νέοι επιστήμονες που έχουν εργαστεί στο παρελθόν στο κομμάτι των συντάξεων μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, που μπορούν να αξιοποιηθούν με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου. 

 

Παράλληλα, είναι απαραίτητη η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βίου κάθε ασφαλισμένου, ώστε να μη χρονοτριβεί η έκδοση τόσο των κύριων, όσο και των επικουρικών συντάξεων, όπου κι εκεί υπάρχουν καθυστερήσεις που φτάνουν μέχρι και πέντε έτη. Και τούτο, διότι πέραν του πρώην ΙΚΑ που ένα μεγάλο μέρος του ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων είναι ψηφιοποιημένο, υπάρχουν ταμεία όπως ο ΟΑΕΕ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το ΝΑΤ, το Ταμείο των Τυπογράφων, κλπ, όπου η ψηφιοποίηση σε αρκετές περιπτώσεις ξεκινά από το μηδέν. 

 

Την ίδια στιγμή, είναι επιτακτική η ψηφιακή ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων του ΕΦΚΑ. Χρειάζεται να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική αλληλογραφία (email) μεταξύ των υπαλλήλων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος επικοινωνίας μεταξύ των συγχωνευθέντων πρώην ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ, αλλά και μεταξύ διαφορετικών τμημάτων στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει την αναβάθμιση του λογισμικού του ΕΦΚΑ, την ενοποίηση των επιμέρους λογισμικών, καθώς και την τεχνολογική αναβάθμιση του εξοπλισμού των υπηρεσιών.  

 

Οι παραπάνω προτάσεις μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μιας οργανωμένης προσπάθειας, που θα στοχεύει στην επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, στη βάση ενός μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεων, που θα εμπεδώνει τη σχέση εμπιστοσύνης ασφαλισμένου και Διοίκησης. 

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Karfitsa", στις 24/04/2021

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2021 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol