Συνεδριακός τουρισμός: μοχλός ανάπτυξης

Κυριακή, 31 Μαΐου 2015

Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι από τα επίσημα αποτελέσματα κατάταξης πόλεων για το έτος 2014 από το διεθνή σύνδεσμο της συνεδριακής βιομηχανίας, International Congress & Convention Association - ICCA, προκύπτουν αισιόδοξα συμπεράσματα για τη θέση της Θεσσαλονίκης στη διεθνή αγορά.

Η Θεσσαλονίκη για το έτος 2014, σημειώνει θεαματική άνοδο 111 θέσεων καθώς ανεβαίνει στη θέση 108 στην παγκόσμια κατάταξη πόλεων από την θέση 219 που κατείχε πέρσι, μαζί με τις πόλεις Άμπου Ντάμπι, Ντόχα, Λος Άντζελες. Τα αποτελέσματα αυτά τοποθετούν τη Θεσσαλονίκη στην υψηλότερη θέση τα τελευταία 10 χρόνια.

Συνολικά στη Θεσσαλονίκη διοργανώθηκαν 22 διεθνή συνέδρια το 2014, έναντι 14 το 2013 που μεταφράζεται σε ποσοστιαία αύξηση 57%. Στην ευρωπαϊκή κατάταξη η πόλη ανεβαίνει στη θέση 60 (μαζί με Φρανκφούρτη, Μπέλφαστ και Χάγη) σημειώνοντας αύξηση 51 θέσεις σε σχέση με το 2013 (θέση 111).

Αυτή η σημαντική άνοδος της Θεσσαλονίκης στην παγκόσμια κατάταξη των πόλεων – συνεδριακών προορισμών είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική για το μέλλον της πόλης στη διεθνή τουριστική αγορά. Και τούτο, διότι ο συνεδριακός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και να τονώσει την τοπική αγορά. Επίσης, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι όταν υπάρχει η βούληση για σωστή συνεργασία και ανάπτυξη στρατηγικής για την επένδυση στο συνεδριακό τουρισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποδεικνύεται ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ γόνιμα.

Ωστόσο για να είναι ακόμα πιο εποικοδομητικά, θα πρέπει και η Πολιτεία να ολοκληρώσει τα μεγάλα έργα, αεροδρόμιο, λιμάνι, μετρό, παράκτια συγκοινωνία και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, που είναι απαραίτητα για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης.

Επιπρόσθετα, η Θεσσαλονίκη με αυτή την άνοδο συμβάλει συνολικά και στην παγκόσμια κατάταξη της Ελλάδας η οποία ανεβαίνει στην 26η θέση με 148 διεθνή συνέδρια το 2014 από την 38η θέση το 2013 (100 συνέδρια). Η ετήσια έκθεση του ICCA για την παγκόσμια αγορά αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τους επαγγελματίες διοργανωτές συνεδρίων και εκδηλώσεων και τους βοηθάει να αποφασίσουν που θα πραγματοποιήσουν τις μελλοντικές εκδηλώσεις τους καθώς εξετάζουν τα στοιχεία του ICCA για να εντοπίσουν τους προορισμούς που αποκτούν μεγαλύτερη δημοτικότητα.

Πράγματι, ο συνεδριακός τουρισμός είναι ένας κλάδος της τουριστικής βιομηχανίας ο οποίος γνωρίζει μία ταχύτατη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ο συνεδριακός τουρισμός αποτελεί όχι μόνον ένα πρωτογενές τουριστικό προιόν, αλλά και ένα συμπληρωματικό τουριστικό προιόν υπό την έννοια ότι επηρεάζει και επηρεάζεται από τις λοιπές τουριστικές δραστηριότητες σε μία οικονομία η οποία έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη, στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας. Όταν δε λέμε τουριστική ανάπτυξη, θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο σαφείς, εννοούμε την ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου τόσο από την πλευρά των υποδομών ή της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης, η οποία οπωσδήποτε δεν περιορίζεται στην έμφαση στην προβολή της χώρας, αλλά και συναρτάται με πολλά άλλα μέτρα που συγκλίνουν προς ένα βασικό στόχο: την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ο συνεδριακός τουρισμός συμμετέχει και στις δύο αυτές πλευρές της στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης και από την άποψη των υποδομών και από την άποψη της επιμήκυνσης της τουριστικής κίνησης από πλευράς ζήτησης. Ιδιαίτερα σε μία κοινωνία των παγκοσμιοποιημένων αγορών όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, οι επικοινωνίες και οι συγκοινωνίες γίνονται ταχύτατες, ο συνεδριακόςς τουρισμός έρχεται, ως παράγωγο αποτέλεσμα αυτής της τάσης, να αποτελέσει ένα βασικό τουριστικό προιόν.

Και αυτό ακριβώς πρέπει να εκμεταλλευτεί η Θεσσαλονίκη και να αλλάξει την εικόνα της τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Τοπωνύμια του τύπου «φραπεδούπολη», «συμπρωτεύουσα», «χαλαρά» πρέπει να αποτελέσουν πλέον παρελθόν και η πόλη μας να επανακτήσει τη θέση της ως επίκεντρο των Βαλκανίων.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος, Κυριακή 31/5/2015

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2020 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol