Η μοναδική επιλογή

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015

Η χώρα μας εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως δέκατο μέλος της το 1981, με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ολοι γνώριζαν, όπως ο ίδιος είχε τονίσει, ότι η πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο στενό της, μάλιστα πυρήνα, ήταν εκείνη που διασφάλισε όχι μόνο την οικονομική της πορεία, αλλά και γενικότερα την εθνική της ασφάλεια.

«Γνωρίζω τις δυσχέρειες, ουσιαστικές και διαδικαστικές. Οπως γνωρίζω και τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι τα προβλήματα αυτά όχι μόνο δε δικαιολογούν την καθυστέρηση της ενοποιήσεως της Ευρώπης, αλλά και επιβάλλουν την επιτάχυνσή της. Γιατί η λύση τους δεν μπορεί να πραγματοποιηθή παρά μονάχα στο ευρύτερο πλαίσιο μιας Ενωμένης Ευρώπης».

Η ένταξή μας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στην ευρωζώνη, δεν επέφερε μόνο οικονομικά οφέλη, όπως αυτά εισέρρευσαν στη χώρα μας υπό τη μορφή οικονομικών πακέτων, ενισχύσεων, επιδοτήσεων κ.λπ. Επωφεληθήκαμε και από τη θέσπιση και θεμελίωση πολλαπλών δικαιωμάτων, όπως η ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων, σπουδαστών, προϊόντων και κεφαλαίων, η επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε μια αγορά 500 εκατομμυρίων καταναλωτών, η δανειοδότηση με χαμηλά επιτόκια χάρη στο ευρώ, έλεγχος του πληθωρισμού κ.ά.

Ομως η οικονομική κρίση του 2009, αποκάλυψε τις ανισότητες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση μεταξύ του πλεονασματικού Βορρά και του ελλειμματικού Νότου. Τα μνημόνια που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα για την αναδιοργάνωση του δημόσιου χρέους της, για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη δημιουργία πλεονασμάτων για πρώτη φορά έπληξαν με βιαιότητα την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών.

Σήμερα, η χώρα μας βιώνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Η οικονομική και κοινωνική κρίση ανέδειξε τις παθογένειες που είχαμε ως κράτος και μας ανάγκασε να έρθουμε αντιμέτωποι με τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που ήδη θα έπρεπε να είχαμε κάνει. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι η ώρα να επιρρίψουμε ευθύνες, είναι η ώρα να λάβουμε σοβαρές και υπεύθυνες αποφάσεις.

Ευθύνες, βεβαίως, φέρουν τόσο οι εκάστοτε κυβερνήσεις όσο και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, καθόσον ύστερα και από τη δική τους παραδοχή το οικονομικό πρόγραμμα που μας επιβλήθηκε δεν ήταν πλέον κατάλληλο.

Παρ' όλα αυτά όμως, μια έξοδος από την ευρωζώνη και κατ’ επέκταση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα προκαλούσε άμεση και οξύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση. Η χώρα θα απομονωθεί διεθνώς, και θα ήταν ευάλωτη σε κάθε εσωτερικό και εξωτερικό κίνδυνο. Θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, μαζική πτώχευση.

Για το λόγο αυτό αποτελεί αδήριτη ανάγκη η χώρα να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας και το κοινό νόμισμα εξασφαλίζουν στους εργαζομένους όλα τα αγαθά, υλικά, κοινωνικά και πολιτιστικά της Ευρώπης. Επιπρόσθετα ενισχύουν σημαντικά τις επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους άνεργους μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ όλες οι πολιτικές δυνάμεις να καθίσουν στο ίδιο πολιτικό τραπέζι και με πνεύμα εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας να καταλήξουν σε κείνες τις λύσεις, βιώσιμες και ρεαλιστικές, που θα οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από τη κρίση.

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος, Κυριακή 12/7/2015

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2020 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol