Απάντηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών στην επίκαιρη ερώτηση για τον ΟΑΣΘ - Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ αυξήθηκαν κατά 70%

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020
Στην επίκαιρη ερώτηση της Άννας Ευθυμίου, βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, για την κατάσταση του ΟΑΣΘ, απάντησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής, κατά τη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων στην Ολομέλεια της Βουλής.
 
Η Άννα Ευθυμίου, στην πρωτολογία της τόνισε ότι από την αρχή της πανδημίας έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών της δραστηριοτήτων, σε τρεις τομείς:
1) στη δημόσια υγεία με επισκεψεις στα νοσοκομεία της Περιφέρειας της,
2) στις οικονομικές επιπτώσεις που αυτή επιφέρει με συνεχείς επαφές με τους παραγωγικούς φορείς και
3) στην εξυπηρέτηση και προστασία των πολιτών.
 
Ανάμεσα σε αυτά, το θέμα των αστικών μεταφορών της Θεσσαλονίκης προβάλλει μείζον λόγω και της εξάπλωσης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη και την εξ αυτού επιβολή περιοριστικών μέτρων. Σημείωσε ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από την πολύ κακή παροχή αστικών συγκοινωνιών που διαμόρφωσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το αποτυχημένο πείραμα της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ. Για το λόγο αυτό ρώτησε τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για τα μελλοντικά σχέδια του Υπουργείου αναφορικά με την ενίσχυση του ΟΑΣΘ και τη διευκόλυνση των πολιτών, προκειμένου να αναβαθμιστεί η ποιότητα των μεταφορών των Θεσσαλονικέων.
 
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που του έθεσε, επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 400 λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, από 235 που ήταν τον Αύγουστο του 2019, που αποτελεί αύξηση 70%. Όπως διευκρίνισε, επειδή οι διαδικασίες προμήθειας νέου στόλου είναι χρονοβόρες, η Κυβέρνηση τόσο με τη συνεργασία με τα ΚΤΕΛ και το Δήμο Θεσσαλονίκης, όσο και με τη σύμβαση μίσθωσης φρόντισε να διασφαλιστεί άμεσα η ασφαλής και αξιόπιστη παροχή συγκοινωνιακού έργου προς το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης. 
 
Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο πρόσφατο ατύχημα που συνέβη σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν η αξιωματική αντιπολίτευση να κινδυνολογεί για ένα μεμονωμένο τεχνικό πρόβλημα, που αντιμετωπίστηκε επί τόπου από τον οδηγό, να το μεγεθύνει και να επιχειρεί να πανικοβάλει το επιβατικό κοινό». 
 
Εκτος απο τα παραπάνω, ο κ. Καραμανλής μίλησε για τις ψευδείς ειδήσεις που διαδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την κατάργηση από την κυβέρνηση ΝΔ του διαγωνισμού για την προμήθεια 750 λεωφορείων, υπογράμμισε ότι «καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός δεν κατήργησε αυτόν τον διαγωνισμό, αλλά η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Δικαστικών Προσφυγών ήταν αυτή που ακύρωσε το διαγωνισμό». 
 
Επιπρόσθετα, η κα Ευθυμίου, κατά τη δευτερολογία της, της ζήτησε από τον Υπουργό το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ενεργειών του Υπουργείου για τον εξοπλισμό του στόλου και την επιτάχυνση των διαδικασιών. Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε την τακτική του «βάζω το πρόβλημα κάτω από το χαλί» παρατείνοντας τη βιωσιμότητα των λεωφορείων για άλλα τρία χρόνια. Όμως, η απόφαση αυτή είχε ως συνέπεια στην πραγματικότητα να εξυπηρετεί τους Θεσσαλονικείς ένας στόλος λεωφορείων που στην ουσία ήταν ο μίσος από τον πραγματικό και ήδη αποδυναμωμένο. Και για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικές οι ενέργειες του Υπουργείου για τη συνεργασία με τα ΚΤΕΛ και το Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς και η σύμβαση μίσθωσης λεωφορείων.
 
Στη συνέχεια, ανάφερε ότι «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι διευκρινίσεις που έδωσε ο Υπουργός για το ατύχημα με το τεχνικό πρόβλημα στο λεωφορείο του ΟΑΣΘ, καθόσον οι Θεσσαλονικείς οφείλουν να γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβη και να μη σπέρνεται από την αντιπολίτευση ο φόβος και ο πανικός για μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούν καθημερινά». 
 
Τέλος, τόνισε ότι ορθώς ο Υπουργός διευκρίνισε ότι ο διαγωνισμός για τα νέα λεωφορεία δεν καταργήθηκε αλλά ακυρώθηκε και οι λόγοι ακύρωσης δεν είναι κάτι κρυφό αλλά τίθενται προς γνώση όλων. 
 
Ως προς τα χρέη του ΟΑΣΘ που κληρονόμησε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάθεσε την προσωπική της γνώση από όσα τις έχουν μεταφέρει οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που μισθώνει ο ΟΑΣΘ ότι υπάρχουν μεγάλα χρέη από απλήρωτα ενοίκια προς αυτούς για τα οποία οι ίδιοι έχουν ελεγχθεί φορολογικά και έχουν προκύψει πολλαπλές βεβαιωμένες φορολογικές υποχρεώσεις.

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2021 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol