Η πανδημία ως έναυσμα για τον επανακαθορισμό της δημόσιας υγείας

Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2020
Στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, λόγω της υγειονομικής κρίσης, προβάλλει συστηματικότερα και επιτακτικότερα η ανάγκη για τη θωράκιση του συστήματος υγείας και τη στήριξη όλων των εργαζόμενων στο χώρο αυτό, που τέθηκαν εξαρχής στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας.
 
Οι πρωτόγνωρες προκλήσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε έφεραν στο προσκήνιο νέους κανόνες ισορροπίας ανάμεσα στη δημόσια υγεία και την ιατρική περίθαλψη. Όσα διαδραματίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι εύλογο ότι επηρεάζουν την προσέγγιση όλων μας για τη δημόσια υγεία ως αγαθό, που βρίσκεται στον πυρήνα της μέριμνας του κράτους προς τους πολίτες και το οποίο είναι αναγκαίο να χρηματοδοτηθεί σε εθνική και παγκόσμια κλίμακα.
 
Αντιμετωπίζοντας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την κατάσταση, ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία, ώστε να χτιστεί ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
 
Με την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας με τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις, να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των υγειονομικών και να αναπτυχθεί ο κατάλληλος επιχειρησιακός σχεδιασμός για τη βελτιστοποίηση των διαθέσιμων πόρων, ώστε όχι μόνο να μπορεί αυτό να ανταπεξέλθει σε μελλοντικές εξάρσεις μολυσματικών ασθενειών, αλλά και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Παράλληλα, οι αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία, καθιστούν αναγκαία την αξιοποίηση της τεχνολογίας, μετασχηματίζοντας τον τρόπο προσέγγισης της υγειονομικής περίθαλψης.
 
Στη Θεσσαλονίκη, όπου ζω και δραστηριοποιούμαι, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της πόλης, που εντόπισα σε σειρά επισκέψεων που έχω κάνει με τις Διοικήσεις τους. Επικεντρώνονται κυρίως σε κτιριακά προβλήματα και ελλείψεις καταρτισμένου προσωπικού, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη για την καλύτερη λειτουργία τους.
 
Αξιολογώντας τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε νοσοκομειακού ιδρύματος, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών μου αρμοδιοτήτων, σκοπός μου είναι να αναδείξω τα θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης και να καταθέσω τις δικές μου προτάσεις, για την υποστήριξη του κυβερνητικού έργου.
 
Από την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος πανδημίας αποδείχτηκε ότι η Ελλάδα διαθέτει κορυφαίους επιστήμονες, ερευνητές, γιατρούς και νοσηλευτές, στους οποίους αξίζει ένα τεράστιο «ευχαριστώ», αλλά και αποφασιστικότητα να αναχαιτίσει τον αόρατο αυτό εχθρό.
 
Η Κυβέρνηση ακολούθησε τις υποδείξεις των ειδικών και έλαβε τις σωστές πολιτικές αποφάσεις. Ωστόσο, η λήψη μαζικών μέτρων δεν υποκαθιστά την ατομική ευθύνη. Το μέγεθος της διασποράς του ιού βρίσκεται στα χέρια όλων μας και από εμάς εξαρτάται αν θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα.
 
Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα nextdeal.gr, στις 02/11/2020

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2021 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol