Ευκαιρία για την ψηφιακή αναβάθμιση της Παιδείας

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020
Η εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα, εκτός από τις έντονες αρνητικές της συνέπειες σε υγειονομικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, ταυτόχρονα, «γέννησε» μία αναπάντεχη ευκαιρία ψηφιακής αναβάθμισης της χώρας μας, που μπορεί να αποτελέσει παρακαταθήκη για μία μακρόχρονη τεχνολογική ανάπτυξη. 
 
Η Κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων Υπουργείων προέβη σε μία σειρά ενεργειών με σκοπό την εξ αποστάσεως λειτουργία του Δημοσίου και την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των πολιτών, την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση.
 
Η μαζική είσοδος των υπολογιστών και η γενικευμένη χρήση του διαδικτύου στην καθημερινότητά μας αποτελεί αναντίρρητα μία πραγματικότητα πλέον της εποχής. 
 
Ωστόσο, στην ελληνική πραγματικότητα, η επιτάχυνση και η αυξανόμενη ανάπτυξη της διεξαγωγής των μαθημάτων ηλεκτρονικά ήταν λογικό να βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις δυνατότητες του ψηφιακού εκπαιδευτικού συστήματος να ακολουθήσει την αναγκαία αυτή επιτάχυνση της ψηφιοποίησης, καθόσον ουδέποτε είχε αυτόν τον προσανατολισμό.
 
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις, είτε να μην ανταποκρίνεται το ψηφιακό σύστημα τηλεκπαίδευσης στον τεράστιο όγκο μαθητών και καθηγητών που μέσω αυτού συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση είτε, κάποιοι μαθητές και εκπαιδευτικοί να μη διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό και εργαλεία. 
 
Το Υπουργείο Παιδείας εξαρχής ξεκίνησε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, προμηθεύοντας τα σχολεία με φορητές συσκευές, για να στηρίξει κυρίως τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, τις πολύτεκνες, τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, τους άνεργους, κοκ. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν ανάγκες τέτοιας φύσης ιδίως στις δυτικές συνοικίες όπου το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων είναι πιο χαμηλό. Το γεγονός αυτό προκάλεσε, μετά και από αντίστοιχες συζητήσεις με τους γονείς και με τους διευθυντές εκπαίδευσης, την παρέμβασή μου στον Υπουργείο Παιδείας, με σκοπό την επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης tablet και laptop στα σχολεία της Θεσσαλονίκης, ώστε να μπορούν όλοι οι μαθητές να παρακολουθούν την εξ αποστάσεως διδασκαλία.
 
Παρά το γεγονός ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν αποτελεί καινοτομία της εποχής του κορωνοϊού, ωστόσο η υιοθέτηση της από την πλειονότητα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων λόγω της πανδημίας και της κατάστασης που βιώνουμε, καθιστά απαραίτητη την ευκολία στην πρόσβαση και την αποτελεσματικότητα των νέων αυτών μέσων. Είναι ιδιαιτέρα σημαντικό να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα όλων των μαθητών σε αναβαθμισμένες ευρυζωνικές συνδέσεις, διότι με την ορθή χρήση των εργαλείων που μας προσφέρει η τεχνολογία αφενός βελτιώνεται η λειτουργία των εργαστηρίων πληροφορικής και διευκολύνεται η εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία, αφετέρου προάγονται οι ψηφιακές δεξιότητες των μαθητών.
 
Πρότασή μου αποτελεί η τοποθέτηση οπτικής ίνας σε όλες τις σχολικές μονάδες, προκειμένου να αναβαθμιστεί τεχνολογικά η εκπαιδευτική διαδικασία και να διευκολυνθεί η τηλεκπαίδευση τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς αποκτώντας πρόσβαση σε υπηρεσίες fiber to the school. Την πρότασή μου αυτή για τα σχολεία της Θεσσαλονίκης την έχω καταθέσει ήδη με σχετικό υπόμνημα στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.
 
Η πανδημία μας υποχρέωσε να αλλάξουμε τρόπο ζωής, αλλά, ταυτόχρονα, μας «άνοιξε την πόρτα» σε μία ευκαιρία να αναβαθμίσουμε τόσο τις τεχνολογικές υποδομές στη χώρα μας, όσο και τον τομέα της Παιδείας.  
 
Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα political.gr, στις 27/11/2020

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2021 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol