Η βιώσιμη ανάπτυξη ως αντηρίδα της αγοράς εργασίας

Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020
Η επόμενη μέρα της κρίσης του κορωνοϊού αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας να προχωρήσει σε βιώσιμες επενδύσεις, αξιοποιώντας όλες τις παγκόσμιες τάσεις, με στόχο την οικοδόμηση μιας οικονομίας που θα πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για το μέλλον. 
 
Στη Θεσσαλονίκη, όπου ζω και κινούμαι στην τοπική αγορά, ο αντίκτυπος της κρίσης της πανδημίας είναι μεγάλος για τις επιχειρήσεις της πόλης. Γι’ αυτό το λόγο είναι επιτακτική η ανάγκη να στηριχθούν οι επιχειρηματίες και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας.
 
Η Κυβέρνηση ορθώς έχει διαμορφώσει και υλοποιεί σχέδια ανάκαμψης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με παράλληλες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας υπέρ των εργαζομένων και των ανέργων. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία, με τα μέτρα συνεχώς να ανανεώνονται και να προσαρμόζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα, χρειάζεται προσοχή στον ανασχεδιασμό των σχέσεων εργασίας, ώστε να προστατευθούν οι εργαζόμενοι και να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα.
 
Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της εποχής, είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για την επιδότηση της απασχόλησης, τα οποία προτείνεται να κινηθούν σε δύο άξονες: Ο πρώτος άξονας είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας, με την παροχή κινήτρων στους εργοδότες, ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Ο δεύτερος αφορά στην επιδότηση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως ορθώς εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, οι οποίες, όμως, είναι απαραίτητο να σχεδιαστούν με τις κατάλληλες προδιαγραφές, ώστε να είναι βιώσιμες.
 
Στο πλαίσιο παροχής κινήτρων στους εργοδότες βασίζεται και η πρόταση που κατέθεσα στην Επιτροπή Ισότητας και Νεολαίας της Βουλής, για την επιδότηση με επιπλέον 200 ευρώ των εργοδοτών που θα προσλάβουν κακοποιημένες γυναίκες ή θύματα ενδοοικογενειακής βίας.  
 
Παράλληλα, η πράσινη μετάβαση και ο σχεδιασμός στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για την ενδυνάμωση της απασχόλησης και την οικονομική ανάκαμψη.
 
Με τη μεταστροφή σε πράσινες πολιτικές είναι εφικτό να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε σύγχρονα επαγγέλματα. Είναι αναγκαίο η Ελλάδα να κινηθεί στη βάση των στόχων που έχουν τεθεί από τον ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη, σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, ακολουθώντας το παράδειγμα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών. Σε παγκόσμια κλίμακα, υπολογίζεται πως η πράσινη οικονομία πρόκειται να δημιουργήσει 18 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2030.
 
Η Θεσσαλονίκη ανήκει στις πόλεις που μπορεί να αναδείξει τη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη, αξιοποιώντας τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις της και προάγοντας τη σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία.
 
Εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις και με τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας, είναι δυνατόν να επαναφέρουμε στο προσκήνιο την επιστροφή των Ελλήνων που μετανάστευσαν την τελευταία δεκαετία και να μειώσουμε το brain drain στην Ελλάδα.
 

Δημοσιεύθηκε στο Thessnews.gr, στις 20/09/2020 

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2021 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol