Η Ελλάδα δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι»

Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020
Τα γεγονότα που διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στον Έβρο και τα νησιά του βορείου Αιγαίου δημιούργησαν ένα σκηνικό πολυεπίπεδων εξελίξεων, που ώθησαν στην αυστηροποίηση της φύλαξης των συνόρων σε ξηρά και θάλασσα.

Της Άννας Ευθυμίου*
 
Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο των χερσαίων συνόρων, για να υπερασπιστεί την εθνική μας κυριαρχία, είναι ένα γεγονός που δύσκολα συναντά κανείς στην ιστορία της χώρας.
 
Ο Πρωθυπουργός κλήθηκε να διαχειριστεί μία έκρυθμη κατάσταση, αντιμετωπίζοντας με ταχύτητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τις απόπειρες χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών να εισέλθουν παράνομα στο ελληνικό έδαφος.
 
Αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνάει η πατρίδα μας, αξίζουν συγχαρητήρια στις ένοπλες δυνάμεις, την ελληνική αστυνομία, το λιμενικό, αλλά και τους συμπολίτες μας στον Έβρο, που δίνουν ηρωική μάχη για να κρατήσουν τα σύνορά μας ακέραια και απαραβίαστα. Τους σεβόμαστε, τους εμπιστευόμαστε και τους στηρίζουμε στο δύσκολο έργο τους.
 
Στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που κληρονομήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό ζήτημα, ήρθε να προστεθεί και η προκλητική πολιτική της Άγκυρας, μέρος της οποίας είναι η εργαλειοποίηση των μεταναστών και προσφύγων.
 
Ο Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης στη χώρα του από τα γεγονότα στη Συρία και όχι μόνο, λειτουργεί ως διακινητής, προωθώντας χιλιάδες ανθρώπους προς τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα.
 
Ανθρώπους απελπισμένους, που παραπληροφορήθηκαν ότι μπορούν να φτάσουν στην Ευρώπη και εγκλωβίστηκαν στην ουδέτερη ζώνη των συνόρων, περνώντας ανεμπόδιστα από τις τουρκικές αρχές.
 
Ωστόσο, η κυβέρνηση κινείται με σχέδιο και αποφασιστικότητα, κινητοποίησε την Ευρώπη και θωράκισε τα σύνορα, με τον πρωθυπουργό να στέλνει σαφές μήνυμα ότι «δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα».
 
Κινείται με στρατηγικό πλάνο για τη διαχείριση του προσφυγικού, από την αρχή της διακυβέρνησής της, με τη θεσμοθέτηση, εκτός των άλλων, και του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, ώστε να βελτιωθεί ο μηχανισμός εντοπισμού και ελέγχου των αιτούντων άσυλο.
 
Και όπου αν τυχόν έγιναν αστοχίες, προσπάθησε και τις διόρθωσε. Σήμερα, προτεραιότητά της είναι η φύλαξη των συνόρων και η επιτάχυνση των απαραίτητων διαδικασιών, προκειμένου να επαναπροωθηθούν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.
 
Πολλές μεσογειακές χώρες, τα προηγούμενα χρόνια, αντιμετώπισαν το συγκεκριμένο ζήτημα, έλαβαν τα μέτρα τους και περιόρισαν τις ροές. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.
 
Αυτό αποδεικνύει και το κύμα συμπαράστασης των συμπολιτών μας προς τους ένστολους που βρίσκονται στον Έβρο για τη φύλαξη των συνόρων.
 
Άλλωστε, η ομοψυχία και η αλληλεγγύη χαρακτηρίζουν το λαό μας όταν ανακύπτουν δύσκολες καταστάσεις για τη χώρα.
 
* Bουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία
 
Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα lykavitos.gr στις 06/03/2020
 

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2023 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol