Αναγκαιότητα στον 21ο αιώνα η βιώσιμη ανάπτυξη

Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018

Στο διεθνές περιβάλλον η βιώσιμη ανάπτυξη, συνιστά καίρια προτεραιότητα κυβερνήσεων, οργανισμών, επιχειρήσεων αλλά και των ίδιων των πολιτών γενικότερα. Σύμφωνα με τον ευρέως αποδεκτό ορισμό της έννοιας βιώσιμη ανάπτυξη, πρόκειται ουσιαστικά για την ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες της παρούσας γενιάς χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες.

Για την Ελλάδα, του 21ου αιώνα, στόχος είναι ένα νέο εναλλακτικό παράδειγμα ανάπτυξης και ευημερίας, το οποίο θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες: Τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Και όταν μιλάμε για επιχειρήσεις, πέρα από τις μεγάλες επενδύσεις που προϋποθέτει άλλες δράσεις, κυρίως αναφερόμαστε στη στήριξη των δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και επομένως είναι αυτές που απασχολούν και το μεγαλύτερο ποσοστό του εργατικού δυναμικού.

Πρώτη και βασική προϋπόθεση η προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησής τους με πάταξη της γραφειοκρατίας για την απρόσκοπτη λειτουργία τους. Όπως, επίσης, είναι απαραίτητες και οι ενεργητικές πολιτικές και δράσεις, για την προώθηση της καινοτομίας και τη στήριξή τους, με τον πλήρη ανασχεδιασμό των χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την έρευνα και την καινοτομία και τη σύνδεση με την παραγωγή. Παράλληλα, είναι κομβικό να δοθεί η απαραίτητη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων (start – ups), όπου η Θεσσαλονίκη μας έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτόν.

Απόλυτος στόχος για τη γενιά μου και εμένα φυσικά είναι η προσπάθεια που έχει εξαγγελθεί από τον Πρόεδρό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και φυσικά θα λάβει σάρκα και οστά όταν η ΝΔ γίνει Κυβέρνηση, για την αντιστροφή του braindrain και την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Δηλαδή να επιστρέψουν οι νέοι υψηλής εξειδίκευσης, οι νέοι επιστήμονες, που έφευγαν μαζικά στο εξωτερικό από το 2010 και μετά. Και φυσικά, οι νέοι αυτοί δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουν με τις ελαστικές μορφές εργασίας που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στόχο τη δημιουργία 700 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μέσα σε 5 χρόνια. Έτσι, δε θα υπάρχει κανένας λόγος και για την ύπαρξη του υπό-κατώτατου μισθού.

Στόχος δεν είναι η μείωση του μισθολογικού κόστους, αλλά η αναβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, η ανέλιξη της χώρας μας στην αλυσίδα παραγωγής αξίας που θα επιφέρει νέες θέσεις εργασίας με καλές αμοιβές με βιώσιμο τρόπο και στοχευμένα επιδόματα.

Διότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί βιώσιμη ανάπτυξη αν δεν στηρίξουμε αποφασιστικά τη νέα γενιά αυτής της χώρας. Τη γενιά της κρίσης, τη δική μου γενιά, που χτυπήθηκε με βαναυσότητα την περίοδο των μνημονίων.

Και η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επέλθει μέσα σε μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις, όμως, αυτήν τη φορά. Με εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, την Πρωτογενή παραγωγή, τη Βιομηχανία, την Ενέργεια, τη Ναυτιλία, τις Υπηρεσίες. Με οδικό χάρτη για τις Επενδύσεις, τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και τους Μικρομεσαίους. Με στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση, μακριά από το σάπιο κρατικοδίαιτο καπιταλισμό.

Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, της βιοτεχνολογίας, των αυτοκινούμενων οχημάτων, της καθαρής ενέργειας, έρχονται ολοταχώς και θα αλλάξουν τη ζωή μας, πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τα όσα έχουν ήδη συμβεί τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Η Ν.Δ. είναι η παράταξη που εγγυάται ότι με σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, ρεαλισμό, προσήλωση στο στόχο είναι εφικτό να επιτευχθεί η αλλαγή της πορείας της τωρινής καθοδικής πορείας της οικονομίας και να ανοίξει την πόρτα στη βιώσιμη ανάπτυξη που είναι και το μέλλον.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Δημοκρατία" στις 13/10/2018

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2024 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol