ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ...

Σάββατο, 21 Απριλίου 2018

Πρώτη εμφάνιση του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ: Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων υποσχόταν κατάργηση ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο στις 12.000 Ευρώ, «σεισάχθεια» στα «κόκκινα» δάνεια, επαναφορά εργατικής νομοθεσίας. Δυστυχώς, καμία από τις εξαγγελίες αυτές δεν υλοποιήθηκε.

Δεύτερη εμφάνιση του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ: Να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση. Τουναντίον, αυτή έκλεισε με ένα χρόνο καθυστέρηση και με ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα σχεδόν τιμωρητικό, με δυσβάσταχτες μειώσεις στις συντάξεις και την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Τρίτη εμφάνιση του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ: Στροφή στην ανάπτυξη. Την επόμενη η Eldorado Gold αναστέλλει τη λειτουργία της και οι δρομολογημένες ιδιωτικοποιήσεις παραμένουν προς το παρόν στάσιμες.

Τέταρτη εμφάνιση του Αλ. Τσίπρα στο Περιφερειακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας: αντιμετώπιση της ανεργίας, εισαγωγή του Νέου Παραγωγικού Προτύπου και εξαγγελίες έργων τοπικού ενδιαφέροντος.

Φυσικά, στην τέταρτη αυτή εμφάνιση του Πρωθυπουργού, θα περιμέναμε να μας πει τι υλοποίησε η Κυβέρνησή του από τις εξαγγελίες των προηγούμενων ετών στη ΔΕΘ. Όμως, τήρησε «σιγήν ιχθύος», διότι δυστυχώς δεν είχε να επιδείξει κάτι σημαντικό.

Και όσες εξαγγελίες έκανε για ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, από τη μία αυτές ήταν είτε γενικόλογες, όπως η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του πρωτογενούς τομέα είτε απλά ιδέες, όπως η δημιουργία στη Θεσσαλονίκη ενός film office ή η Θεσσαλονίκη να γίνει η πόλη της έρευνας και της καινοτομίας. Και από την άλλη, ένα μεγάλο μέρος των εξαγγελιών αφορούσαν σε έργα που επιστηρίζονται σε ώριμες από καιρό μελέτες, που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν νωρίτερα αν η Κυβέρνησή του είχε λάβει μέριμνα να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια.

Επιπρόσθετα, το να δοθεί η δυνατότητα από την Κυβέρνηση στους θεσμούς της πόλης μας, επιμελητήρια κλπ, καθώς και στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να εκθέσουν τις θέσεις και τα αιτήματά τους είναι ένα γεγονός που μόνο ως αυτονόητο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Ωστόσο, στο Περιφερειακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Μακεδονία, όπως και στα προηγούμενα, δεν έγινε πραγματική ζύμωση Θεσμών και Κυβέρνησης, ώστε οι εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και νυν Πρωθυπουργού να επέλθουν ως το απαύγασμα ενός εποικοδομητικού διαλόγου, διαβούλευσης και εργασίας που απηχούν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών της Θεσσαλονίκης, όπως αποτυπώνονται μέσω των θεσμών και των κοινωνικών φορέων που τους εκπροσωπούν.

Με άλλα λόγια, ενώ οι θεσμικές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες των πολιτών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, το Περιφερειακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Μακεδονία χαρακτηρίζεται από έλλειψη αξιοπιστίας, διότι η ίδια η Κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα έχει αποδειχθεί αναξιόπιστη κάθε φορά που έχει προβεί σε εξαγγελίες από το ίδιο το βήμα της πόλης μας. Περαιτέρω, χωλαίνει στην ουσία του, διότι ουσιαστικά αποτελεί έναν άμβωνα εξαγγελιών χωρίς αυτές να έχουν ζυμωθεί με τους φορείς που εκπροσωπούν τους πολίτες. Τέλος, μετατρέπεται σε μία προεκλογική φιέστα, διότι οι εξαγγελίες στην πλειονότητά τους είτε είναι γενικόλογες είτε όσες είναι προς υλοποίηση, έρχονται με καθυστέρηση εξαιτίας της ανικανότητας της Κυβέρνησης.

Και αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε, που όλοι οι Θεσσαλονικείς, κρατάμε μικρό καλάθι. Μετά από εννέα χρόνια βαθύτατης οικονομικής κρίσης, οι πολίτες θεωρώ πως το μόνο που αξιώνουν να ακούσουν είναι αλήθειες και να δουν έργα. Ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του επιχειρούν να εμφανιστούν ως «οι Μάγοι με τα Δώρα», αλλά, προφανώς, παραγνωρίζουν το γεγονός ότι οι Θεσσαλονικείς διατηρούν μικρή ανοχή πλέον σε τέτοιου είδους μικροπολιτικές, διότι είναι παθόντες. Τέλος, παραγνωρίζουν το γεγονός ότι η αξίωσή τους να βιώσουν την αλλαγή στην καθημερινότητά τους και στη ζωή τους περνάει μόνο μέσα από το δρόμο έργων που πραγματοποιούνται και ότι αυτή δεν παραγράφεται.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Δημοκρατία" στις 21/4/2018

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2020 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol