Θεσσαλονίκη: ανάπτυξη, επενδύσεις, ανεργία. Υπάρχει λύση.

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017

Πριν από λίγες ημέρες έλαβε χώρα μία εξαιρετική πρωτοβουλία ενός πολύ μεγάλου τοπικού ειδησεογραφικού portal για την αξιοποίηση - μέσω της ενοποίησης - του παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης μήκους 54 χλμ. Το συμπέρασμα από τις τοποθετήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων ήταν ότι το εγχείρημα αυτό αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη και το μεγαλύτερο αναπτυξιακό στοίχημα της πόλης. Ωστόσο, όλοι οι παρεμβαίνοντες φορείς συνέκλιναν ότι για τη Θεσσαλονίκη πολλά λέγονται και λίγα γίνονται, κυρίως γιατί υπάρχει σύγχυση και επικάλυψη αρμοδιοτήτων, κακός συντονισμός και τεράστια γραφειοκρατία.

Το παρόν σημείωμα σκοπεύει καταρχήν να ανιχνεύσει τα προβλήματα και τις παθογένειες που τόσα χρόνια τώρα λειτουργούν ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, όμως, επιχειρεί και να ανοίξει το παράθυρο, για να μπει λίγος φρέσκος αέρας και να φυσήξει προς την κινητοποίηση σε αυτήν την κατεύθυνση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των πολιτικών αρχών.

Τα αίτια, φυσικά, για αυτήν την κατάσταση είναι λίγο έως πολύ γνωστά, όχι τώρα που αναγκαστικά αναδεικνύονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, αλλά τείνουν να γίνουν διαχρονικά. Το τέρας της γραφειοκρατίας, η μακροχρόνια απονομή της Δικαιοσύνης που καταλήγει στην ουσία στην αρνησιδικία, το χωροταξικό σχέδιο, η μη σωστή αξιοποίηση των επενδυτικών εργαλείων, όπως ο επενδυτικός νόμος και το πακέτο Γιουγκέρ, το πλήρως ασταθές φορολογικό κλίμα, η φοβική στάση απέναντι στην έρευνα και την καινοτομία, η τιμωρητική διάθεση απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οι βασικές αιτίες που έχουν συντελέσει στην ανάσχεση της ανάπτυξης και της προόδου γενικά στη χώρα μας. Ειδικότερα, για τη Θεσσαλονίκη στα ήδη προαναφερόμενα αίτια προστίθενται ο κατακερματισμός και η σύγχυση και επικάλυψη των αρμοδιοτήτων, οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες και κυρίως η έλλειψη κοινού οράματος και σχεδίου από τους εμπλεκόμενους φορείς και ο συντονισμός τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παρότι είναι πράγματι πολύ δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, να καταπολεμηθούν τα αίτια αυτά, διατηρώ βάσιμη την πεποίθησή μου ότι υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί ο επιδιωκόμενος στόχος. Η πεποίθησή μου αυτή αντλείται από την εμπειρία μου ως δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου διαπίστωσα όταν κάποιος έχει γνώση των θεμάτων και βούληση, μπορεί να διεκδικήσει και μέσα από συλλογικές διεργασίες τελικά να πετύχει και τον στόχο του.

Πρώτον, οι αρχικές ενδείξεις θα φανούν όταν συνειδητοποιήσουν οι θεσμικοί φορείς το πρόβλημα και κινηθούν συντονισμένα, με στόχο το όφελος της Θεσσαλονίκης και όχι της εξυπηρέτησης συντεχνιακών ή μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Δεύτερον, απαραίτητο προς αυτήν την κατεύθυνση είναι να ακουστούν πλην των θεσμικών φορέων και των πολιτικών αρχών – Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήρια κλπ- και ανεξάρτητες φωνές πολιτικών, επαγγελματιών, επιχειρηματιών και ομάδων πολιτών που εμφορούνται από αγωνία για την πόλη μας και έχουν γνώση, προτάσεις και βούληση. Και τρίτον, είναι απολύτως βασικό όλες οι παραπάνω φωνές να ακουστούν και να αξιολογηθούν από τους θεσμικούς φορείς και τις πολιτικές αρχές, οι οποίοι όπως ανέφερα παραπάνω, πρέπει να λειτουργούν συντονισμένα, ώστε να μετουσιωθούν σε κοινές παραδοχές προς τη σωστή επίλυση των ζητημάτων και την άσκηση πίεσης στην πολιτεία για διεκδίκηση και εξεύρεση λύσεων. Διότι είναι σύνηθες το φαινόμενο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να φαίνεται ότι συμφωνούν, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο ζήτημα του χωροταξικού της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που θεσπίζει διαφορετικά κριτήρια από αυτό της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπου μέχρι στιγμής δε φαίνεται να υλοποιείται κάποια λύση συντονισμένα προς την κατεύθυνση αυτή.

Καταλήγοντας, πιστεύω ότι υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της συνεχώς πληγείσας οικονομίας και ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης. Πιστεύω ότι προϋπόθεση για αυτό είναι ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων και των πολιτικών αρχών με πλήρη γνώση των θεμάτων και με συγκεκριμένες υλοποιήσιμες προτάσεις, να ακουστούν και ανεξάρτητες φωνές όπου και αν υπάρχουν, με στόχο να κατακτήσει η Θεσσαλονίκη τη θέση που δικαιούται και της αξίζει στο οικονομικό, εμπορικό, διακομετακομιστικό και τουριστικό ρόλο της τόσο στα Βαλκάνια όσο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Δημοκρατία" στις 30/11/2017

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2021 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol