Θεσσαλονίκη: Υποσχέσεις πολλές, Λύσεις;

Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017

Στην Ελλάδα των μνημονίων και της κρίσης, οι πολίτες έχουν κουραστεί να ακούν διαπιστωτικές πράξεις των αρχών και των αρχόντων. Οι πολίτες διψούν, για να μάθουν τι, πώς και πότε μπορεί να γίνει. Σε αυτό το ερώτημα, λοιπόν, οφείλουν όχι μόνο να απαντήσουν αλλά και να δράσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς για την προληπτική και ουσιαστική αντιμετώπιση της μόλυνσης του Θερμαϊκού κόλπου και της επεξεργασίας των λυμάτων.   

Και τούτο, διότι όλοι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης γίναμε μάρτυρες του φαινομένου της «χλαπάτσας» στο  Θερμαϊκό, δηλαδή της καφέ βλεννώδους μάζας που κάλυψε το Θερμαϊκό κόλπο. Οι εικόνες, όμως, που όλοι είδαμε στο Θερμαϊκό κόλπο της προηγούμενες εβδομάδες πέραν του γεγονότος ότι ήταν πολύ άσχημες, δημιούργησαν και πολλά προβλήματα στους πολίτες. Τόσο από την πλευρά της δημόσιας υγείας ως εστία ανάπτυξης μικροβίων όσο και της δυσοσμίας που ανέδυε σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Φυσικά, οι Θεσσαλονικείς στερήθηκαν την παραλία για περίπου δεκαπέντε μέρες και οι λουόμενοι στις ακτές της Περαίας, Αγ. Τριάδας κλπ ήταν αδύνατο να χαρούν τις διακοπές τους.

Και εδώ κάπου ξεκινά το παιχνίδι «του ποιος θα πάρει το Μουτζούρη» μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων της πόλης μας. Με άλλα λόγια, επιβάλλεται πρώτα να δημιουργηθεί το πρόβλημα – σοκαριστικές οι εικόνες του Θερμαϊκού τις προηγούμενες μέρες -, για να αναδειχθούν αρχικά οι γενεσιουργές του αιτίες, και στη συνέχεια οι εμπλεκόμενοι φορείς, αφού διαξιφιστούν για το ποιος φέρει την ευθύνη, να σπεύσουν για να το επιλύσουν. Και μέσα σε όλο αυτόν τον κυκεώνα των αντεγκλήσεων και των πρωτοβουλιών για τη λύση του προβλήματος, το πρόβλημα ξεχνιέται και θα αναδειχθεί και πάλι όταν ξανακάνει την εμφάνισή του δίνοντας το σύνθημα για την εκκίνηση του φαύλου αυτού κύκλου.

Το αποτέλεσμα, όμως, είναι ένα: να πλήττεται διαρκώς η ποιότητα ζωής των Θεσσαλονικέων τόσο με τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας και τα μύρια όσα προβλήματα αυτό συμπαρασύρει όσο και με την οικονομική τους επιβάρυνση. Και τούτο, διότι είναι περισσότερο κοστοβόρο να καλούνται οι αρμόδιες αρχές κάθε φορά που αναδεικνύεται η μόλυνση του Θερμαϊκού να επιλύσουν το πρόβλημα αυτό κατασταλτικά, παρά να δράσουν προληπτικά και να το επιλύσουν μία και καλή.

Επομένως, το εύλογο ερώτημα που αναφύεται είναι τι έχουν κάνει οι εμπλεκόμενοι και αρμόδιοι φορείς για την επίλυση της μόλυνσης του Θερμαϊκού και της επεξεργασίας των λυμάτων προληπτικά. Με άλλα λόγια, πόσο έχουν μεριμνήσει και πόσο ψηλά βρίσκεται στην προτεραιότητά τους η ουσιαστική δράση τους για την εξασφάλιση ενός στοιχειώδους επιπέδου ποιότητας ζωής και διευκόλυνσης της καθημερινότητας των Θεσσαλονικέων.

Καταλήγοντας, πιστεύω ότι το μείζον πρόβλημα που αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά και εξοργίζει τους πολίτες είναι ότι όταν έρχεται η ώρα των ευθυνών των αιρετών, τότε εξανεμίζονται οι ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις. Ακούγονται δε ως κροκοδείλια δάκρυα οι προτάσεις για λύσεις που επίσης ανέξοδα δίνονται, κατόπιν εορτής, οι οποίες ουδέποτε υλοποιήθηκαν όταν έπρεπε και επιβάλλονταν να δοθούν από θέσεις ευθύνης που κατείχαν. Επομένως, κρίνεται σκόπιμο οι πολιτικοί να υπόσχονται ό,τι μπορούν να πράξουν και κυρίως να το πράττουν.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Δημοκρατία" στις 15/7/2017

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2021 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol