Ο τουρισμός ατμομηχανή της ανάπτυξης

Κυριακή, 09 Απριλίου 2017

Βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής σεζόν και οφείλουμε να διαπιστώσουμε ακόμη μία φορά ότι ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, καθόσον συνεισφέρει στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: η αύξηση της τουριστικής κίνησης μπορεί να επιφέρει 16,5 δισ. έσοδα ετησίως και να δημιουργήσει 225 χιλιάδες πρόσθετες θέσεις εργασίας. Επιπρόσθετα, για κάθε ένα εκατομμύριο παραπάνω τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας, σημειώνεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%. Το 2026, η συνολική συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας θα ξεπεράσει το 22%, ενώ η άμεση και έμμεση απασχόληση που συνδέεται με τον τομέα θα φτάσει το 28% του συνόλου της απασχόλησης.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πράγματι θεαματική αύξηση της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας. Ο τουρισμός έχει τις βάσεις και τη δυναμική να επιτελεί όλο και πιο κομβικό ρόλο στην οικονομία. Αυξάνει την ανταγωνιστικότητά της. Δημιουργεί προστιθέμενη αξία σε πολλούς άλλους παραγωγικούς κλάδους συνδεδεμένους με την τουριστική δραστηριότητα. Δημιουργεί σίγουρα και σταθερά νέες θέσεις εργασίας και τέλος, προβάλλει άμεσα και στοχευμένα τη χώρα μας στο εξωτερικό, δημιουργώντας χωρίς καμία διαφήμιση ένα σημαντικό απόθεμα θετικής φήμης, και αξιοπιστίας.

Από τα παραπάνω δεδομένα μπορούν όλοι να αντιληφθούν πόσο κυρίαρχο ρόλο πρέπει να διαδραματίσει ο τουρισμός στην πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία αν και διαθέτει τεράστιο τουριστικό προϊόν και δυνατότητες, εντούτοις μαστίζεται από την ανεργία.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι ο κλάδος κατέγραψε αξιοσημείωτη αντοχή ακόμα και μέσα στην κρίση, αποδεικνύεται ότι ο τουρισμός είναι και θα είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης μας.

Όμως, η «μηχανή» του τουρισμού θα δουλέψει στο φουλ μόνο όταν ο κλάδος συνεργαστεί επαρκώς με όλους του τομείς της οικονομίας. Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, ακόμα και αν συναφθούν άριστες συνεργασίες μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι η επαναφορά των φορολογικών συντελεστών σε ανταγωνιστικά επίπεδα, η εφαρμογή πλέγματος επενδυτικών κινήτρων, η σταθερότητα στο πολιτικό περιβάλλον αλλά και η εμπέδωση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Επιπρόσθετα, καταλυτικός προβάλει και ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας καθώς επίσης και η αναβάθμιση και αξιοποίηση υποδομών όπως οι μαρίνες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του θαλάσσιου και Ναυτικού τουρισμού, η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και η συγκρότηση εθνικού σχεδίου ανάπτυξης της κρουαζιέρας ―ειδικά της κρουαζιέρας με αφετηρία ελληνικό λιμένα (home porting).

Εξέχοντα ρόλο διατηρεί και η ανάπτυξη νέων και σημαντικών αγορών για την Ελλάδα, όπως η Ρωσία, το Ισραήλ, η Τουρκία και η Κίνα.

Φυσικά, στην στρατηγική αναβάθμισης του τουρισμού εντάσσεται και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η προσέλκυση υψηλότερης αξίας τουριστικών ομάδων (επισκέπτες με υψηλά εισοδήματα, επισκέπτες High-net-worth), με σκοπό την αύξηση του μέσου εσόδου ανά επισκέπτη.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι με ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο στρατηγικής αναβάθμισής του, ο τουρισμός μπορεί να παίξει καταλυτικό ρολό στην οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και ότι δίκαια αποτελεί την πιο σίγουρη και σταθερή οδό προς την οικονομική ανάκαμψη.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Δημοκρατία" στις 9/4/2017

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2021 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol