ΣΤΟΠ στα ειδικά μισθολόγια

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Μειώσεις από 5%-6% στις αποδοχές χιλιάδων υπαλλήλων που υπάγονται στα "ειδικά "μισθολόγια του δημοσίου και αφορά σε περίπου 200.000 δημοσίους υπαλλήλους ειδικών κατηγοριών (δικαστές, ένστολοι, γιατροί του ΕΣΥ, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ κλπ) φαίνεται ότι θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2017, δεδομένου ότι μέχρι την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, κανένα ισοδύναμο μέτρο δεν είχε νομοθετηθεί από όσα ενδεχομένως είχαν προταθεί, όπως ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 236 παρ. 2 του ν.4389/2016 και τροποποιήθηκαν από την τροπολογία 468/30 του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χουλιαράκη.

Βέβαια, πρόσφατα η κυβέρνηση δεσμεύθηκε σε σχετική συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους δικαστές των ανωτάτων δικαστηρίων ότι δε θα προβεί σε καμία περικοπή στις αποδοχές των δικαστών και ότι θα αυξήσει, μάλιστα, τις αντίστοιχες των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας.

Ωστόσο, δε θα είναι η πρώτη φορά που θα παρακολουθούμε ως απλοί θεατές το γαϊτανάκι ψεμάτων που παίζει ο Πρωθυπουργός με τους Υπουργούς του. Διότι οι επικείμενες περικοπές στα "ειδικά "μισθολόγια του δημοσίου δεν θα εφαρμοστούν μόνο, αν αυτό τελικά γίνει, εκ του ψηφισθέντος νόμου, αλλά αποτελούν και μία πολύ καλή πρόφαση, για να  για να ξεπεράσει η Κυβέρνηση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έχουν δικαιώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και ζητούν την επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα προ του Ιουλίου του 2012.

Ωστόσο, η ratio του νόμου, ο οποίος διαφύλαξε κάποια ειδική μεταχείριση στις κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια, είναι η προστασία τους. Και τούτο, διότι επιτελούν έναν ιδιαίτερο και κομβικό ρόλο στη διάρθρωση και λειτουργία του κράτους. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον εξαιρετικό και επιτελικό ρόλο των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφάλειας. Ούτε φυσικά και αυτόν των δικαστικών λειτουργών, όπως και των λοιπών λειτουργημάτων που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια.

Σε μία χώρα όπου ο ένστολος εργάζεται σε καθεστώς πλήρους εργασιακής ανασφάλειας (ακατάστατα ωράρια, χωρίς ρεπό, με απλήρωτα νυχτερινά και περιορισμένα κονδύλια κλπ) και σε μια Ευρώπη που φλέγεται από συνεχόμενα κρούσματα ενισχυμένης εγκληματικής βίας, αυτό που θα πρέπει να κάνει κατά κύριο λόγο η Πολιτική Ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και της Εθνικής Άμυνας, είναι να ενισχύσει με οιοδήποτε τρόπο τον Στρατιωτικό καθώς και τον Αστυνομικό, Πυροσβέστη και Λιμενικό. Το ίδιο ισχύει και για τους δικαστικούς, σε μία περίοδο που η Δικαιοσύνη βάλλεται πανταχόθεν, η οποία περισσότερο από ποτέ σήμερα αποτελεί το αποκούμπι του απλού πολίτη.

Επομένως, ο καθένας από εμάς έχει την απαίτηση η Κυβέρνηση τις κατηγορίες που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια να τις αντιμετωπίζει με τον απαιτούμενο σεβασμό και αν μη τι άλλο να μην τις εμπαίζει με ψεύδη και δήθεν άκαρπες προσπάθειες, για να αποκομίσει μόνο επικοινωνιακά και ψηφοθηρικά οφέλη.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Δημοκρατία" στις 22/10/2016.

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2021 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol