Τι θα ακούσουμε;

Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016

Σεπτέμβριος ήρθε και η Θεσσαλονίκη ζει στον παλμό της ΔΕΘ. Ημέρες που χαρακτηρίζονται κάθε χρόνο από το τρίπτυχο «εξαγγελίες-διαδηλώσεις-αστυνομοκρατία». Έτσι και φέτος ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει τις εξαγγελίες του, που, όπως λέγεται, θα φέρουν το άρωμα της επενδυτικής επανεκκίνησης της χώρας μας. Οι Θεσσαλονικείς, όμως, κρατούν μικρό καλάθι, διότι οι όποιες προεκλογικές εξαγγελίες προσκρούουν στην οδυνηρή ζώσα πραγματικότητα που αυτοί βιώνουν. Τα τελευταία έξι χρόνια πλήρης αποβιομηχάνιση, 11.500 λουκέτα σε επιχειρήσεις, 50.000 χαμένες θέσεις εργασίας κυρίως από νέους και γυναίκες, ενώ διαστάσεις επιδημίας παίρνει το κύμα μεταφοράς έδρας επιχειρήσεων κυρίως στη γειτονική Βουλγαρία.

Και ενώ οι Θεσσαλονικείς έτσι κάπως βιώνουν την οικονομική κρίση από το 2009, εντούτοις όλα τα χρόνια των μνημονίων δεν έχει γίνει καμία εξαγγελία που να αφορά τη Θεσσαλονίκη, σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου τα μεγάλα έργα για τη Θεσσαλονίκη εξαγγέλλονταν από τη ΔΕΘ ασχέτως αν τελικά υλοποιούνταν. Είναι, άλλωστε, δεδομένο ότι η Θεσσαλονίκη έχει πάρα πολλές δυνατότητες τόσο σε οικονομικό επίπεδο ως κόμβος με τη σύνδεσή της οδικώς και ακτοπλοϊκώς με τα βαλκάνια και την ανατολή καθώς και ως τουριστικός προορισμός όσο και σε πολιτισμικό επίπεδο ως σταυροδρόμι και αμάγαλμα διάφορων πολιτισμών.

Δυστυχώς, όμως, ακόμα και σήμερα τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης παραμένουν είτε ημιτελή είτε ακόμα στα χαρτιά. Μετρό, ανισόπεδοι περιφερειακοί κόμβοι, ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, αναβάθμιση του αεροδρομίου «Μακεδονία», αξιοποίηση της «Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας» είναι κάποια από τα βασικά έργα που πρέπει άμεσα να προχωρήσουν, διότι αποτελούν μείζονα στρατηγικά θέματα για την περιοχή της Β. Ελλάδας.

Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν έχει προχωρήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα η ΔΕΘ να έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένα βήμα για εξαγγελίες μόνο εθνικής πολιτικής. Εξάλλου, το όψιμο ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για τη Θεσσαλονίκη μέσα από την εξαγγελία του για την ίδρυση μόνιμου πρωθυπουργικού γραφείου με έδρα την πόλη μας, στην ουσία δε θα έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα. Διότι ήδη υπάρχει ένα υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, που πρέπει να αναβαθμιστεί και όχι να υποβαθμιστεί με τον τρόπο αυτό.

Επομένως, είναι εύλογο οι Θεσσαλονικείς να περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό να μας ανακοινώσει τι θα κάνει με τα μεγάλα έργα της πόλης μας, αλλά και ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει για να τη θέσει σε τροχιά ανάπτυξης και πάλι σύμφωνα και με τις προτάσεις που του κατέθεσαν οι φορείς της πόλης στην πρόσφατη συνάντησή τους, αν και είναι αλήθεια ότι όλες οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, όπως «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» ήταν ουτοπικές και ανεφάρμοστες. Αντιθέτως, πάλι, το γεγονός ότι η Ν.Δ. ολόκληρη την εβδομάδα της ΔΕΘ διοργανώνει εκδηλώσεις θεματικές με επίκεντρο την πόλη μας, αποτελεί έναν προάγγελο ενδιαφέροντος, που με ικανοποιεί ως πολιτευτή και ως εκφραστή της γενιάς μου και ευελπιστώ ότι θα ολοκληρωθεί με συγκεκριμένες ανακοινώσεις από τον Πρόεδρό της με θετικό πρόσημο για αυτήν.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Δημοκρατία" στις 10/9/2016.

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2021 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol