Απαραίτητοι για την ανάπτυξη

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016

Η οικονομική -και όχι μόνο- κρίση, που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει δείξει το πιο αδυσώπητο πρόσωπό της στους νέους και κυρίως αυτούς που αρχίζουν να μπαίνουν ή βρίσκονται στην αρχή της παραγωγικής τους φάσης.

Το αποτέλεσμα γνωστό σε όλους. Χιλιάδες νέοι εξειδικευμένοι επιστήμονες, με πολύ υψηλό επιστημονικό επίπεδο είτε έμειναν άνεργοι είτε αναγκάστηκαν να γίνουν οικονομικοί μετανάστες.

Αφού, λοιπόν, έκλεισε με αυτόν τον δυσβάστακτο τρόπο για όλους μας η αξιολόγηση από το «κουαρτέτο», με αποκλειστική υπαιτιότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πλέον όλοι οι πολιτικοί φορείς κάνουν λόγο για την πολυπόθητη ανάπτυξη. Πακέτο Γιούνκερ, νέος αναπτυξιακός νόμος, νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, ιδιωτικοποιήσεις είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται με σκοπό την ανάπτυξη.

Ωστόσο, όσα εργαλεία και αν χρησιμοποιηθούν, αυτά δε θα επιφέρουν την ανάπτυξη, αν δε δημιουργηθούν μέσα από τις αναπτυξιακές κινήσεις και προτάσεις νέες θέσεις εργασίας. Και θέσεις εργασίας οι οποίες κυρίως θα καλύπτονται από τους νέους που έχουν μείνει άνεργοι στη χώρα μας. Αλλά και θέσεις εργασίας οι οποίες θα αποτελούν θέλγητρο, ώστε οι νέοι επιστήμονες, που μετανάστευσαν στο εξωτερικό και πλέον έχουν φτιάξει τη ζωή τους εκεί, να την εγκαταλείψουν και να επαναπατριστούν. Διότι η χώρα μας έχει ανάγκη το αίμα της, όλους τους νέους επιστήμονες, τα λαμπρά μυαλά μας, που, τώρα, κάποια από αυτά παραμένουν στο περιθώριο και κάποια άλλα προσφέρονται αφειδώς σε άλλες χώρες.

Επομένως, βασική προϋπόθεση, ώστε η ανάπτυξη να γίνει πραγματικότητα, είναι η εμπέδωση ενός σταθερού φορολογικού κλίματος και η πάταξη της γραφειοκρατίας. Στην πρόσφατη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, όπου παρέστησαν και μίλησαν για την ανάπτυξη η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Σταθάκης, αναλύθηκαν διεξοδικά -κυρίως κατά τον διάλογο- όλες οι πτυχές του θέματος και πρέπει να αξιοποιηθούν από όλους.

Επιπρόσθετα, κρίνεται απαραίτητη η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες στην Ελλάδα αποτελούν το 90% του επιχειρείν. Φυσικά, η κεντρική εξουσία οφείλει να ενισχύσει τους βασικούς πυλώνες τις οικονομίας μας, τον τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία μας και τη γεωργία, με τα βασικά προϊόντα, λάδια, φέτα, κρασιά. Τέλος, με καινοτόμες ιδέες και μεθόδους που θα αξιοποιούν στο έπακρο τη θέση της χώρας μας ως κόμβου μεταφορών αλλά και τις νέες τεχνολογίες, θα μπορέσει να καταστεί η Ελλάδα ένα σύγχρονο τεχνολογικό και διαμεταφορικό κέντρο.

Έτσι, η ανάπτυξη στη χώρα μας θα έχει και κοινωνικό πρόσημο, ώστε να αξιοποιήσουμε και να προσελκύσουμε και πάλι τα νέα λαμπρά μυαλά μας, τα οποία με νέο ήθος και ανεβασμένο επιστημονικό επίπεδο θα βρουν στη χώρα μας την πραγματική ευκαιρία για να της δώσουν την ώθηση που χρειάζεται για την ανάπτυξη. Σε διαφορετική περίπτωση, χωρίς τους νέους μας, δεν υπάρχει πρόοδος και χωρίς πρόοδο δεν υπάρχει ανάπτυξη.

Δημοσιεύτηκε  στην εφημερίδα το «Παρόν της Κυριακής στις 17/07/2016

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2021 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol