Μεταρρύθμιση ή Ασφαλιστική φοροκαταιγίδα;

Παρασκευή, 06 Μαΐου 2016

Κύριο χαρακτηριστικό της «ασφαλιστικής φοροκαταιγίδας» που επιφέρει η κατ’ επίφασιν «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου, είναι η επιβάρυνση όλων των ασφαλισμένων από εξωφρενικές εισφορές, οι οποίες είναι αμφίβολο εάν τελικά θα καταβληθούν από αυτούς. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος οι συντάξεις να μειωθούν και πάλι, μετά τις περικοπές που θα γίνουν φέτος, αν δεν αυξηθεί η εισπραξιμότητα των εισφορών και δεν πιαστούν οι στόχοι για τα αυξημένα έσοδα από το 2017 και μετά, καθόσον προϋπόθεση για τη «σταθεροποίηση» του νέου Ασφαλιστικού αποτελεί η είσπραξη αυξημένων εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές.

Επιπρόσθετα, θεμελιώδη αλλαγή στο ασφαλιστικό μας σύστημα αποτελεί η ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα Ταμείο για κύρια ασφάλιση, επικουρική και εφάπαξ. Ωστόσο, η υπαγωγή με νόμο σε ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών με τους λοιπούς εργαζόμενους δε συνάδει με τη θέση που το ισχύον Σύνταγμα επιφυλάσσει σε αυτούς, δεδομένου ότι αυτή συνιστά συνταγματικό κεκτημένο, η ανατροπή του οποίου απαιτεί αναθεώρηση των σχετικών συνταγματικών διατάξεων. Κατά συνέπεια, η ενιαία αυτή ασφαλιστική αντιμετώπιση των ασφαλισμένων εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας στο σύνολό του, κάτι εξάλλου που ήδη έχει υπογραμμίσει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Περαιτέρω απότοκος της ενοποίησης των Ταμείων είναι τα ελάχιστα εναπομείναντα υγιή ασφαλιστικά Ταμεία να περιέλθουν και αυτά σε δυσμενή θέση, όπως αυτό θα συμβεί και στην περίπτωση των δημοσιογράφων με τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.. Παρέλκει να σημειώσω ότι η περίπτωση του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα της παρεχόμενης ενημέρωσης.

Δυστυχώς, το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα χαρακτηρίζεται από τις οριζόντιες περικοπές συντάξεων, από την καταβολή δυσβάσταχτων ασφαλιστικών εισφορών από τους ασφαλισμένους αναντίστοιχες με τη μελλοντικά σε αυτούς καταβαλλόμενη σύνταξη και από τον άνισο διαχωρισμό και μεταχείριση των ήδη συνταξιούχων και των νέων συνταξιούχων. Ωστόσο, προκειμένου μία ασφαλιστική μεταρρύθμιση να αποτελεί πραγματική μεταρρύθμιση που να εγγυάται τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος οφείλει να σέβεται τις βασικές αρχές της, οι οποίες είναι η αρχή της ισότητας μεταξύ των ασφαλισμένων, η αρχή της αναλογικότητας μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων, η αρχή της ανταποδοτικότητας και η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Δημοκρατία"

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2021 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol