Πανευρωπαϊκή συστράτευση

Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016

Η κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του προσφυγικού είναι η πλέον κρίσιμη. Και τούτο, διότι στην πράξη το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας μας έχει γίνει πραγματικότητα. Το γεγονός αυτό έχει ως εξαιρετικά δυσμενή συνέπεια τον εγκλωβισμό στην Ελλάδα μεγάλου πλήθους παράνομων μεταναστών.

Μάλιστα, η ασταθής αυτή κατάσταση ωθεί την Ευρώπη να επεξεργάζεται ένα σχέδιο Β, το οποίο ουσιαστικά μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, καθόσον από χώρα transit μεταναστών-προσφύγων μετατρέπεται πλέον σε χώρα εγκατάστασής τους.

Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σε κεντρικό πανευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς καμία αμφιβολία, υπερβαίνουν τις δυνατότητες της Ελλάδας και βαρύνουν συνολικά την Ε.Ε. Οι ευθύνες, όμως, βαραίνουν και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία έδωσε την αφορμή στους εταίρους να την καταστήσουν αποδιοπομπαίο τράγο επιλέγοντας πρώτα την πολιτική των ανοιχτών συνόρων και στη συνέχεια με την απροθυμία της και τη διαχειριστική της ανεπάρκεια. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι ότι, εκτός από οποιοδήποτε άλλο δεινό για την κοινωνική συνοχή, δημόσια ασφάλεια, υγεία κλπ, η χώρα ταπεινώνεται εξαιτίας του προσφυγικού και διασύρεται διεθνώς.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση τη στιγμή αυτή έχει μία επιπλέον υποχρέωση: να μεριμνήσει και να πιέσει προς πάσα κατεύθυνση να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η πρώτη αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ με την παρουσία του στο Αιγαίο στις προσπάθειες μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, όπου διαπιστώνεται μεγάλη δυσχέρεια ως προς την εφαρμογή της. Η δεύτερη αφορά την απαγόρευση μονομερών ενεργειών ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού από ευρωπαϊκές χώρες. Η τρίτη αφορά την εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε σχέση με τη γειτονική μας χώρα, την Τουρκία.

Το προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι μόνο εθνικό αλλά ευρωπαϊκό. Και για το λόγο αυτό, χρειάζεται κοινή συναίνεση και αληθινή συστράτευση όλων των πολιτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και κομμάτων. Δεν θα λυθεί, όμως, το προσφυγικό μόνο με την κατασκευή των νέων hot spots στη χώρα μας. Η Ευρώπη θα πρέπει - και αυτή - να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ειδικά στο ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες. Φυσικά, έχει καταστεί πλέον δεδομένο ότι η επίλυση του προσφυγικού περνάει από την Τουρκία, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να αναχαιτίσει το προσφυγικό κύμα προς την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, κρίνεται επιβεβλημένη η δημιουργία μηχανισμού επανεγκατάστασης στην Τουρκία, με την έμπρακτη δέσμευση της Τουρκίας ότι αυτό θα υλοποιηθεί στο ακέραιο.

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2020 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol