Ελλάδα: Αποθήκη ψυχών;

Κυριακή, 06 Μαρτίου 2016

Η κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του προσφυγικού είναι η πλέον κρίσιμη. Και τούτο, διότι στην πράξη αποδεικνύεται ότι μπορεί η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. να απέκλεισε το ενδεχόμενο αποβολής της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν και να έδειχνε ότι απομάκρυνε εκείνο του κλεισίματος των βορείων συνόρων της χώρας, αλλά στην πραγματικότητα επαληθεύονται οι φόβοι όσων διαχρονικά παρακολουθούμε το θέμα και εκφράζουμε δημόσια τις απόψεις μας για αυτό, για το κλείσιμο των συνόρων, την απομόνωση της Ελλάδας και τη μετατροπή της σε αποθήκη ψυχών.

Και τούτο, διότι οι χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία) τηρούν αρνητική στάση και ωθούν σε κλείσιμο των συνόρων, η Αυστρία έχει θέσει ημερήσιο όριο 80 ατόμων, τα οποία μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για παροχή ασύλου και τα σύνορα στην Ειδομένη, σύμφωνα με την παραδοχή του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλα, θα παραμείνουν κλειστά άγνωστο μέχρι πότε.

Επομένως, το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας μας έχει γίνει πραγματικότητα. Το γεγονός αυτό έχει ως εξαιρετικά δυσμενή συνέπεια τον εγκλωβισμό στην Ελλάδα μεγάλου πλήθους παράνομων μεταναστών. Μάλιστα, η ασταθής αυτή κατάσταση ωθεί την Ευρώπη, όπως λέγεται, να επεξεργάζεται ένα σχέδιο Β, το οποίο ουσιαστικά μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, καθόσον από χώρα transit μεταναστών-προσφύγων μετατρέπεται πλέον σε χώρα εγκατάστασής τους.

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό στην ουσία δεν επιλύει κανένα πρόβλημα, αλλά απεναντίας το πολλαπλασιάζει. Αφενός ως προς τη χώρα μας, καθόσον ο εγκλωβισμός εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων δημιουργεί τεράστια προβλήματα τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και εθνική δομή του κράτους. Αφετέρου ως προς τους ίδιους τους πρόσφυγες, οι οποίοι είναι διωγμένοι από την πατρίδα τους και εμφορούμενοι από το μοναδικό κίνητρο για μία καλύτερη ζωή, αυτό να ανακόπτεται βίαια με τον εγκλωβισμό τους στη χώρα μας, δημιουργώντας έτσι τρομαχτική αναταραχή. Και φυσικά, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την πιο τραγική όψη αυτού του θέματος, τα δεκάδες χιλιάδες προσφυγόπουλα, που έχουν χάσει την ελπίδα τους, την παιδική τους αθωότητα και αυτό είναι ζωγραφισμένο στα ταλαιπωρημένα πρόσωπά τους.

Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σε κεντρικό πανευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς καμία αμφιβολία, υπερβαίνουν τις δυνατότητες της Ελλάδας και βαρύνουν συνολικά την Ε.Ε. `Οι ευθύνες, όμως, βαραίνουν και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία έδωσε την αφορμή στους εταίρους να την καταστήσουν αποδιοπομπαίο τράγο επιλέγοντας πρώτα την πολιτική των ανοιχτών συνόρων και στη συνέχεια με την απροθυμία της και τη διαχειριστική της ανεπάρκεια. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι ότι, εκτός από οποιοδήποτε άλλο δεινό για την κοινωνική συνοχή, δημόσια ασφάλεια, υγεία κλπ, η χώρα ταπεινώνεται εξαιτίας του προσφυγικού και διασύρεται διεθνώς.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση τη στιγμή αυτή έχει μία επιπλέον υποχρέωση: να μεριμνήσει και να πιέσει προς πάσα κατεύθυνση να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η πρώτη αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ με την παρουσία του στο Αιγαίο στις προσπάθειες μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, όπου διαπιστώνεται μεγάλη δυσχέρεια ως προς την εφαρμογή της. Η δεύτερη αφορά την απαγόρευση μονομερών ενεργειών ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού από ευρωπαϊκές χώρες.

Το προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι μόνο εθνικό αλλά ευρωπαϊκό. Και για το λόγο αυτό, χρειάζεται κοινή συναίνεση και αληθινή συστράτευση όλων των πολιτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και κομμάτων. Και ορθώς αντιμετωπίζεται έτσι από τον Πρόεδρο της Ν.Δ., Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εμπράκτως αντιλαμβάνεται την σπουδαιότητα και κρισιμότητα του θέματος και στέργει άμεσα στην αντιμετώπισή του. Σε αυτήν την κατεύθυνση σαφώς οφείλει να προσανατολιστεί και η τοπική αυτοδιοίκηση, τις δυνατότητες της οποίας γνωρίζουμε όσοι την υπηρετήσαμε, συμβάλλοντας θετικά και προτάσσοντας τη δεδομένη χρονική στιγμή το εθνικό συμφέρον.

Δεν θα λυθεί, όμως, το προσφυγικό μόνο με την κατασκευή των νέων hot spots στη χώρα μας. Η Ευρώπη θα πρέπει - και αυτή - να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ειδικά στο ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες. Φυσικά, έχει καταστεί πλέον δεδομένο ότι η επίλυση του προσφυγικού περνάει από την Τουρκία, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να αναχαιτίσει το προσφυγικό κύμα προς την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, κρίνεται επιβεβλημένη η δημιουργία μηχανισμού επανεγκατάστασης στην Τουρκία, με την έμπρακτη δέσμευση της Τουρκίας ότι αυτό θα υλοποιηθεί στο ακέραιο.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δημοκρατία, 06/3/2016

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2020 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol