Ευκαιρία για ανασύνταξη

Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015

Ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός που οριοθέτησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο πρώτο Συνέδριο της Ν.Δ. αποτελεί πυλώνα της σύγχρονης, ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς παράταξης. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, τόσο οι οικονομικές όσο και οι κοινωνικές, καταστούν αναγκαία την επικαιροποίηση των αρχών και θέσεων της παρατάξεως της Ν.Δ. που ήταν και θα παραμείνει ταγμένη στην υπηρεσία της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του έθνους και του λαού.

Η Νέα Δημοκρατία υπήρξε ανέκαθεν μια μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη η οποία χαρακτηρίζεται από την πίστη της στην ελευθερία, την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία. Είναι μια παράταξη με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, με βαθιά πίστη στις δημιουργικές δυνάμεις του ατόμου, όπως αυτές απελευθερώνονται μέσα από πολιτικές που περιορίζουν την παρέμβαση του κράτους στις επιλογές του.
Από τις αρχές της δημιουργίας της υιοθέτησε τις συλλογικές ταυτότητες, όπως αυτή του έθνους-κράτους και των διακρατικών οντοτήτων, όπως η Ε.Ε. και γι αυτό συνέβαλε στην καθιέρωση της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, μιας σύγχρονης δημοκρατίας πρότυπο, που συνεχίζει αδιασάλευτη την πορεία της για 41 ολόκληρα χρόνια.

Είναι η παράταξη που έκλεισε τις πολιτικές πληγές του ταραχώδους παρελθόντος και επέβαλε την ισονομία και την ισοπολιτεία, καταργώντας κάθε διάκριση με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις των πολιτών.

Είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση υπερασπίστηκε με αποφασιστικότητα και διαχρονικά την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά δίκαια.

Η Ν.Δ. αποτελεί έκφραση της ισχυρής κεντροδεξιάς παράταξης, η οποία εκπροσωπεί το όραμα μιας ανοικτής κοινωνίας, στηρίζει την ελεύθερη οικονομία, επιδιώκει την κοινωνική δικαιοσύνη.

Παρά τα όσα πρεσβεύει η ιδεολογική ρίζα της παράταξης, το πολιτικό σκηνικό της χώρας αλλάζει διαρκώς και η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών είτε ως προς τη Ν.Δ. είτε προς τα άλλα κόμματα είναι εμφανής. Αυτό καθιστά αναγκαία την ανασύνταξη της Ν.Δ. και τον επαναπροσανατολισμό της στο δρόμο που αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα.

Η επαφή με την κοινωνία δεν μπορεί να γίνεται με όρους επικοινωνιακούς. Η Ν.Δ. πρέπει να αφουγκράζεται τα πραγματικά προβλήματα και τις ανησυχίες των πολιτών και να αναζητά λύσεις. Σήμερα, οφείλει να ασκεί υπεύθυνα τα χρέη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια υπεύθυνη αντιπολίτευση χτίζει σχέσεις με την κοινωνία. Η Ν.Δ. οφείλει να κερδίσει το ενδιαφέρον των πολιτών και να τους πείσει ότι η διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι απλά ένα διαχειριστικό ζήτημα, αλλά αποτελεί μια ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία που θεμελιώνεται στην κοινωνία μέσω της λειτουργίας των κομμάτων. Πρέπει να αποτρέψει τις συνθήκες πολιτικού αριβισμού που επιχειρεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ με αρνητικές συνέπειες για την προοπτική της χώρας, της Δημοκρατίας και της νέας γενιάς.

Η διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας στη Ν.Δ. μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία, ώστε να γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρη και σύγχρονη η πολιτική της ιδεολογία, να αναζητήσει ποιες από τις θέσεις της και τις οργανωτικές της δομές είναι πλέον παρωχημένες και πως πρέπει να αναθεωρηθούν. Να ανακτήσει τα ερείσματά στην κοινωνία και να αποτελέσει τη νέα πρόταση σε μια χώρα που διέρχεται από πολυετή κρίση. Να αποφύγει την εσωστρέφεια και να γίνει ένας πυλώνας σταθερότητας της σύγχρονης Δημοκρατίας.

Τέλος, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να αγωνιστεί για τις ιδέες και τις αξίες της. Να δημιουργήσει μια Ελλάδα που επενδύει στα μυαλά της και αξιοποιεί αξιοκρατικά τη νέα γενιά και να οδηγήσει σε μια νέα πολιτική πραγματικότητα που οι θέσεις και τα προγράμματα θα έχουν αξία και θα υλοποιούνται.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καρφίτσα19/12/2015

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2020 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol