Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους του χώρου του πολιτισμού

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021

Η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους του χώρου του πολιτισμού.

Η βουλευτής ανέφερε ότι Ήδη, όμως, από Αύγουστο με την υπ΄αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 44779/2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ 3117/Β/16-07-2021) τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα , τα κέντρα διασκέδασης και οι μουσικές σκηνές λειτουργούσαν ως αμιγείς (ανοιχτοί ή κλειστοί) χώροι μόνο με καθήμενους και αποκλειστικά για πλήρους εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο με κάλυψη ποσοστού 85% της ωφέλιμης επιφάνειας. Το μέτρο είχε ως απόρροια να μην επιτρέπεται ο χορός, ενώ ο αριθμός των συναυλιών που διοργανώθηκε είτε από ιδιώτες παραγωγούς, είτε Δήμους, Περιφέρειες και Συλλόγους και των πανηγυριών να έχει μειωθεί δραματικά. Αυτό είχε ως συνέπεια ο κλάδος να παραμείνει πληττόμενος, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες μετά την άρση του lockdown.

Επιπρόσθετα, όλα τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για την μετάβαση σε μία «χειμερινή» κανονικότητα (Δ1α/ΓΠοικ 55400/12-9-21, Δ1α/ΓΠοικ 69136/5-11-2021 και Δ1α/ΓΠοικ 72486/20-11-2021 ΚΥΑ), παρόλο που δεν προέβλεπαν αναστολή της μουσικής ή μειωμένο ωράριο λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης, εύλογα έφεραν ισχυρό πλήγμα στους εργαζόμενους στο χώρο του θεάματος και του πολιτισμού. Από το Σεπτέμβριο, όταν και εφαρμόστηκαν τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης η πτώση των εσόδων τους, όπως οι εκπρόσωποί τους ισχυρίζονται, ξεπέρασε το 50%, καθόσον αναλογικά με το ποσοστό των εμβολιασμών μειώθηκαν και οι δυνητικοί πελάτες των επιχειρήσεων αυτών.

Μοιραία και φυσικά πάντα με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, τα παραπάνω διαλαμβανόμενα απέτρεψαν ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών από το να πραγματοποιεί εξόδους σε κέντρα εστίασης και διασκέδασης, ενώ ταυτόχρονα, δημιούργησαν μια οικονομική ανασφάλεια και πίεση στους εργοδότες με αποτέλεσμα να συνάπτουν είτε ολιγοήμερες συμβάσεις εργασίας με τους εργαζόμενους στο χώρο του θεάματος και της μουσικής είτε και καθόλου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος, ο κλάδος όλον αυτό τον καιρό είτε εργάστηκε λίγες μόνο μέρες είτε δεν εργάζεται καθόλου.

Συνομιλώντας τόσο με καλλιτέχνες και εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Πολιτισμού, με τη διττή ιδιότητά μου ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και ως δικηγόρος με εξειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο, γίνομαι δέκτης της ανησυχίας τους να καλύψουν ανελαστικές βιοτικές δαπάνες, καθόσον δεν μπορούν να καλύψουν τα πάγια έξοδα του νοικοκυριού τους, ιδίως όσοι έχουν οικογένεια και παιδιά.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Αν είναι στις άμεσες προτεραιότητές τους να επανεξετάσουν την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το μήνα Αύγουστο αλλά και για τους επόμενους μήνες για επαγγέλματα του κλάδου του πολιτισμού που λόγω περιοριστικών μέτρων δεν ασκούν δραστηριότητα;

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2022 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol