Διεύρυνση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου που αφορά τη δυνατότητα παράτασης υποβολής φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και για τους λογιστές - φοροτεχνικούς και για τις περιπτώσεις ασθένειας, εγκυμοσύνης αλλά και θανάτου για κάθε αιτία

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021

Η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με τη διεύρυνση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου που αφορά τη δυνατότητα παράτασης υποβολής φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων για τους λογιστές - φοροτεχνικούς και για τις περιπτώσεις ασθένειας, εγκυμοσύνης αλλά και θανάτου για κάθε αιτία.

Ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, έχω γίνει δέκτης ζητημάτων που έχουν προκύψει, από λογιστές και φοροτεχνικούς της περιφέρειάς μου. Συγκεκριμένα, επαγγελματίες του κλάδου που είτε πάσχουν από σοβαρή ασθένεια είτε τελούν σε εγκυμοσύνη, αναγκάζονται να πληρώσουν πρόστιμα εξαιτίας της μη δυνατότητας κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων εντός των ορισθέντων προθεσμιών.

Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά της, η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία. Πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) είναι η τροποποίηση του υπάρχοντος Νόμου, έτσι ώστε να περιλαμβάνει και τις περιπτώσεις των λογιστών – φοροτεχνικών, οι οποίοι έχουν ασθενήσει ή νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, βεβαιωμένα από δημόσιο νοσοκομείο ή συμβεβλημένο ιατρό του ΕΟΠΥΥ.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας που γίνεται από την Κυβέρνηση για την προστασία της μητρότητας, σύμφωνα με πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), θα ήταν εύλογο όσον αφορά τις λογίστριες και φοροτεχνικούς που βρίσκονται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, να συμπεριληφθούν στη δυνατότητα παράτασης κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων ύψους ενός μήνα, για το διάστημα που αφορά 15 μέρες πριν και 15 ημέρες μετά από την ημερομηνία της ιατρικής βεβαίωσης του τοκετού.

Τέλος, όσον αφορά την τρίμηνη προθεσμία της παραγράφου 3, του άρθρου 93, του Ν.4764/.2020, που αναφέρεται στην περίπτωση θανάτου λογιστή – φοροτεχνικού, θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση να καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις θανάτου, ανεξαρτήτως αιτίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Αν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του η διεύρυνση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου για τους λογιστές - φοροτεχνικούς που ορίζει τη δυνατότητα παράτασης υποβολής φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων λόγω COVID-19, ώστε να συμπεριληφθούν και οι περιπτώσεις ασθένειας, εγκυμοσύνης και θανάτου για κάθε αιτία;

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2022 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol