Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους του χώρου του πολιτισμού, για το μήνα Ιούνιο

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021

Η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με τη Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους του χώρου του πολιτισμού, για το μήνα Ιούνιο.

Μετά το ξέσπασμα του δεύτερου και τρίτου κύματος της πανδημίας, η Κυβέρνηση ορθώς προέβη στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Μεταξύ των μέτρων αυτών ήταν η αναστολή λειτουργίας των χώρων εστίασης, των θεάτρων, μουσικών σκηνών και πολιτιστικών χώρων, καθώς και η ακύρωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τα επαγγελματικά τους σωματεία, η πλειοψηφία των επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, το μήνα Ιούνιο, δεν εργάστηκε καθώς οι επιχειρήσεις εστίασης λειτουργούσαν αρχικά χωρίς μουσική έως τις 12 Ιουνίου, με διαθέσιμους μόνο τους εξωτερικούς χώρους και με μειωμένο ωράριο (ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ. 36587/2021 (ΦΕΚ 2476/Β/10-06-2021)). Μάλιστα, κατά τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος, ο αριθμός των συναυλιών που διοργανώνουν είτε ιδιώτες παραγωγοί, είτε Δήμοι, Περιφέρειες και Σύλλογοι έχει μειωθεί δραματικά, ίσως και κατά 80% σε σχέση με πριν την πανδημία, για αυτό και ο κλάδος παραμένει πληττόμενος, ακόμα και μετά την άρση του lockdown.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά τη διεξαγωγή των πανηγυριών, στις 12 Ιουνίου οι αρμόδιοι Υπουργοί ανακοίνωσαν την επανεκκίνηση τους στις 19 του ίδιου μήνα, υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, επιτράπηκε η επανεκκίνησή τους μόνο σε Περιφερειακές Ενότητες, όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών (με μία δόση) ξεπερνά το 50%, μόνο για καθήμενους (ΚΥΑ Αριθμ. ΔΙα/Γ.Π.οικ. 38197/2021 ΦΕΚ 2660/Β/18-6-2021). Αυτό είχε ως απόρροια να μην επιτρέπεται ο χορός, με αποτέλεσμα τα περισσότερα πανηγύρια να λειτουργούν χωρίς ορχήστρα, ηχολήπτες και μικροφωνικές εγκαταστάσεις. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων με μία δόση στην Ελλάδα, στις 19 Ιουνίου ήταν περίπου 41,6%, δηλαδή χαμηλότερο από το επιθυμητό 50%, με τα πανηγύρια να μην πραγματοποιούνται σε μεγάλο αριθμό των Περιφερειακών Ενοτήτων. Συνεπώς, ο μεγαλύτερος αριθμός των εργαζόμενων στο χώρο του πολιτισμού, τον μήνα Ιούνιο είτε εργάστηκε λίγες μόνο μέρες είτε δεν εργάστηκε καθόλου.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

α) Αν είναι στις προτεραιότητές τους η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού που αποδεδειγμένα δεν εργάστηκαν, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ και από τις παραπάνω ΚΥΑ, για τον μήνα Ιούνιο 2021;

β) Αν προτίθενται να επανεξετάσουν τη συνέχιση καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και για τους επόμενους μήνες για επαγγέλματα του κλάδου που λόγω περιορισμού δεν ασκούν δραστηριότητα;

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2022 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol